Planujecie powiększenie rodziny, ale bocian, jak na złość, spóźnia się z odwiedzinami? Zastanawiacie się, co zrobić, by przyśpieszyć jego wizytę? Może wam w tym pomóc dietetyk płodności z warszawskiego Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita. Nie wierzycie? Jedzenie, które ląduje na naszych talerzach wywiera niezwykle znaczący wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale również funkcjonowanie całego organizmu.
Selen oraz cynk są odpowiedzialne za właściwy przebieg spermatogenezy. Żelazo ułatwia poczęcie dziecka i chroni przed poronieniem. Witamina E opóźnia proces starzenia się komórek jajowych. Kwas foliowy poprawia owulację. Nasuwa się zatem pytanie: jakie produkty muszą znaleźć się w jadłospisie przyszłych rodziców? Z pewnością nie powinno w nim zabraknąć orzechów brazylijskich, pestek dyni, kaszy gryczanej, czerwonych, żółtych i zielonych warzyw, kaszy gryczanej, owoców morza, etc.